Mszyca kapuściana (Brevicoryne brassicae L.)

Jajo – długości ok. 0,5 mm, czarne, błyszczące i wydłużone.

Osobniki dorosłe i larwy (stadium szkodliwe) – osobniki uskrzydlone długości 2–2,4 mm. Ich głowa, tułów i odnóża są ciemnobrunatne, natomiast odwłok zielony z ciemnymi plamkami. Ciało pokrywa słaby nalot woskowy. Mają ciemne i krótkie syfony, czułki krótsze od ciała oraz przezroczyste i długie skrzydła. Osobniki bezskrzydłe osiągają długość 2–2,6 mm, są zielonożółte, z dwoma rzędami ciemnych plamek na stronie grzbietowej. Ich ciało pokrywa szarobiały lub niebieskawy nalot woskowy.

 

Szkodliwość

Mszyce wysysają soki z komórek roślin, tworząc zwarte kolonie. Początkowo żerują na górnej części pędu głównego, następnie na pędach bocznych, liściach i łuszczynach, w końcu opanowują całą roślinę. Najgroźniejsze w skutkach jest żerowanie w okresie kwitnienia i zawiązywania łuszczyn, szczególnie niekorzystny jest wtedy niedobór wody. W wyniku żerowania mszyc następuje zahamowanie wzrostu roślin, kwiaty i łuszczyny często żółkną, a nasiona nie wykształcają się.