* Odmiany dostępne u wybranych dystrybutorów
Niemcy

Niemcy

Bardzo obiecujące wstępne prognozy zbiorów

Po bardzo niekorzystnym 2019 roku plantatorzy wierzą w podniesienie zyskowności i zwiększenia powierzchni uprawy rzepaku do 952 700 ha (vs 852 800 ha w 2019, +12%). Łagodna zima sprzyjała rozwojowi rzepaku szczególnie we wschodnich Niemczech gdzie wiele plantacji miało trudne warunki w czasie kiełkowania.  Ostatnie szacunki jakie przygotował Reiffeisen  na początku marca wskazują na plony 2020 na poziomie 3,6 t/ha daje to możliwość osiągnięcia zborów na poziomie 3,44 mln ton. Jest to 22% więcej niż w roku 2019.

Źródło: https://www.raiffeisen.de/sites/default/files/2020-03/13_Tabelle%20Ernteschaetzung%20Maerz%202020.pdf, 14.04.2020
Chiny

Chiny

Kwitnienie rzepaku przechodzi do sieci online

W największym rejonie uprawy rzepaku w południowo-zachodniej części Chin znaleziono alternatywę dla kryzysu wywołanego koronawirusem. W związku z faktem, że nie mogą się odbywać żadne duże działania promocyjno-marketingowe postanowiono przenieść się do przestrzeni wirtualnej i pokazać zakwitanie rzepaku online na smartfonach. Projekt odbywa się w prowincji Syczuan. Widzowie mogą śledzić rozkwit około 6 600 ha rzepaku. Transmisje na żywo pomaga także lepiej zrozumieć i poznać styl życia lokalnego rolnictwa.

Źródło: https://news.cgtn.com/news/2020-03-27/Online-rapeseed-flower-festival-held-in-SW-China-PczqaB17xu/index.html, 14.04.2020
Unia Europejska

Unia Europejska

Podaż rzepaku na ograniczonym poziomie

Eksperci z Strategie Grains (Francja) w swoich wstępnych szacunkach z marca prognozują łączną europejską produkcję rzepaku w 2020 roku na poziomie 17,85 mln ton ( w tym Wielka Brytania). Dane te opierają się na kilku czynnikach: mniejszym areale zasiewów, zaledwie 5,49 mln ha, niekorzystnych warunkach pogodowych w krajach północnej Europy, w tych rejonach rzepak zmagał się z wysokimi opadami jesienią i zimą, co nie sprzyjało rozwojowi. Jako przykład możemy podać Wielką Brytanię i Danię, w tych krajach nastąpiło zalanie wielu pól uprawnych. Eksperci szacują, że plony w tym sezonie będą kształtowały się na poziomie 3,25 t/ha. Jest to więcej niż w ubiegłym roku (2019 r – 3,1 t/ha).

Źródło: http://www.coceral.com/web/january%202020/1011306087/list1187970814/f1.html, 14.04.2020
WIELKA BRYTANIA

WIELKA BRYTANIA

Nowe badania potwierdzają pesymistyczne prognozy

W ostatnim raporcie Rada Rozwoju Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB) podała, że wiele upraw rzepaku po zimie znajduje się w bardzo złej kondycji. Szacunki wskazują, że 37% powierzchni uprawy jest w bardzo złym stanie. W porównaniu do ostatniego raportu z listopada 2019 r to około 12% więcej. Główne przyczyny to słabe wschody, nadmiar opadów i presja ze strony szkodników głównie pchełek.

Źródło: https://ahdb.org.uk/cereals-oilseeds/early-bird-survey, 14.04.2020
Białoruś

Białoruś

Białoruś zwiększa eksport oleju rzepakowego na nowy poziom

Na Białoruskiej Giełdzie Towarowej w styczniu i lutym 2020 roku odnotowano wzrost eksportu oleju rzepakowego do wartości 3,5 mln dolarów. Jest to 26 krotny wzrost w porównaniu do analogicznego okresu w 2019 r. Wchodząc w szczegóły eksport dotyczył 4 600 ton tłoczonego oleju rzepakowego, jest to ilość 22 razy wyższa niż w roku 2019. Głównymi odbiorcami były Łotwa, Litwa, Estonia oraz Szwajcaria. Białoruska Giełda Towarowa (BUCE) jest ważną giełdą dla krajów Europy Wschodniej. Główną jej funkcją jest wpieranie eksportu białoruskich przedsiębiorstw oraz ułatwienie firmom zagranicznym wejście na rynek Białorusi.

Źródło: https://eng.belta.by/economics/view/belarus-rapeseed-oil-export-via-buce-26-times-up-in-january-february-2020-128946-2020/, 14.04.2020
WIELKA BRYTANIA

WIELKA BRYTANIA

Rzepak uprawiany w ekologii jako atrakcyjny produkt niszowy?

Produkcja rzepaku ekologicznego jest opłacalną alternatywą dla rolników w północnych regionach Skandynawii. Szkoccy plantatorzy postanowili to zbadać w lokalnych warunkach i przygotowali własny projekt. Rzepak ekologiczny może zapewnić dochód do 1100 € na tonę, w oparciu o dwa cenne produkty: śruta rzepakową jako wysokoenergetyczną, wysokobiałkową  paszę dla ekologicznych zwierząt gospodarskich i olej, który można wykorzystać do spożycia przez ludzi. Projekt oparty jest na wyjazdach rolników do Szwecji, gdzie mogą obserwować i uczyć się w jaki sposób prowadzić uprawę. Udział rzepaku w technologii ekologicznej w Szwecji wynosi 9% całkowitego rynku rzepaku.

Źródło: https://www.fwi.co.uk/arable/osr/how-farmers-are-growing-scotlands-first-organic-osr-crop, 14.04.2020