* Odmiany dostępne u wybranych dystrybutorów

Śmietka kapuściana (Delia brassicae Hoff.)

Jajo – długości 1,2 mm, białe, podłużne.

Larwa (stadium szkodliwe) – długości 7–8 mm, kremowa, żółtobiała. Robakowate, pozbawione odnóży ciało zwęża się ku przodowi, głowa nie jest wyraźnie wyodrębniona.

Poczwarka (bobówka) – typu zamkniętego, ciemnobrązowa lub bordowa, wielkości 20–25 mm.

Osobniki dorosłe i larwy (stadium szkodliwe) – muchówka długości 5–6 mm, szara, pokryta czarnymi szczecinkami. Ciało i skrzydła samic mają żółty odcień, natomiast cechą charakterystyczną samców jest kępka szczecinek na udach trzeciej pary odnóży.

 

Szkodliwość

Śmietka kapuściana to obecnie największe zagrożenie dla rzepaku ozimego w okresie jesiennej wegetacji. Larwy żerują na korzeniach i szyjce korzeniowej, czego objawami są widoczne na tych częściach rośliny ciemne przebarwienia, nadgniłe miejsca, zamieranie korzeni bocznych, a także chodniki z obumarłą tkanką, w których znajdują się larwy. Jeżeli uszkodzenia są znaczne, wzrost roślin zostaje zahamowany, a w skrajnych przypadkach nawet zamierają. Uszkodzone rośliny są także podatniejsze na przemarzanie, niekiedy wylegają i wcześniej dojrzewają. Uszkodzenia ułatwiają infekcje przez sprawców chorób.