* Odmiany dostępne u wybranych dystrybutorów

BlackGrain: Przełom dla białka z rzepaku w żywieniu człowieka?

Avena Nordic Grain, część fińskiej grupy przemysłu spożywczego Apetit, opracowała nowy, zrównoważony składnik białka roślinnego i błonnika: BlackGrain z Yellow Fields. Od 2017 roku pracowali nad nowym proszkiem białkowo-błonnikowym na bazie rzepaku, który jest wytwarzany z makuchów rzepakowych w procesie chronionym patentem. Dzięki temu firma chce wprowadzić na rynek nowe białko roślinne, które wcześniej było niedostępne. BlackGrain to połączenie trzech w jednym białka roślinnego (33-43%), błonnika pokarmowego (33-43%) i oleju rzepakowego w kapsułkach (14,22%). Dodatkowo zawiera pełną gamę niezbędnych aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz dostarcza minerałów, takich jak wapń i magnez. Wniosek dotyczący nowej żywności zostanie teraz przekazany Komisji Europejskiej, która ma podjąć decyzję w sprawie zezwolenia do początku 2021 r.